Prioriterat utseende

Självkänslan sjunker och självskadebeteendet ökar, det var en utav huvudrubrikerna i tidningen för några veckor sedan. Att människor mår dåligt över den hysteri utav utseendefixering som finns idag är för mig helt förståeligt. Det räcker med att bläddra upp en sida i en hälsotidning där rubriken lyder ”Så får du din drömkropp”. Det är lätt att bli påverkad, det blir vi minst sagt hela tiden genom tidningar, tv och radio, för vem har inte nynnat på någon reklamsnutt som har etsat sig fast i minnet? Omedvetet eller medvetet, nu är det dags att göra aktiva val!, vi äger våran kropp, våra känslor och också våra val. Detta är något jag förespråkar mycket under mina föreläsningar då det är så viktigt att inse att vi själva har makten att kunna ta ansvar för vårt eget tillstånd.

När jag skulle gå igenom min andra operation i knäet 2011 (totalt var jag med om 3st), så fick jag veta precis innan att ingreppet skulle bli större än vi hade planerat. Läkarna kunde faktiskt inte säga hur stort det skulle bli förrens de gick in i benet och kunde lokalisera den så kallade brosktumören. Att det var allvarligt det förstod jag, men i detta läge var det allra viktigaste för mig hur stort ärret skulle bli. Bara av att jag visste att det skulle pryda mitt ben och synas under mina sommarkjolar gav mig lätt panik. Fokus var helt och hållet på att få ett ”snyggt” ärr som absolut inte fick bli för stort!

När jag tänker tillbaka på situationen idag så blir jag lätt underhållen, tänk vad den lilla småsaken var viktig för mig då, praktiskt taget var det hela min värld. Tur att jag idag sitter här med ett ben kortare och slipper oroa mig för det där ärret runt knäet : ).  Nu ser jag situationen som en stor lärdom men också något som får symbolisera den galenhet som dagens utseendefixering står för. Att älska sin kropp och respektera det vi har är för mig grunden till vår självkänsla och förutsättningen för att älska andra.  

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • marko » Argi+ !!:  ”hej tycker asså att ARGI+ är ett av de bästa tillskoten som finns, så ni som tän..”

  • Gunnar Samuelsson » Nyhetsmorgon :  ”Första gången jag hörde dig tala var i ett slags sommarprogram som gick för cirk..”

  • Susann Arvidsson » Föredrag i Simrishamn :  ”Tack för att du ger så mycket av dig själv. Du inspirerar och har en härlig fram..”

  • Ylwa » Valpisar! :  ”Underbara valpisar. Nästa säsong kommer jag ha med min egna hund på golfbanan! =”

  • Anders » Grym dag!:  ”Peter Magnusson vet jag inte vem det är. Du är mer kändis än honom!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-